Räddningstjänsten

Brandman lockar kvinnor

1:17 min

Bara åtta av de som jobbar inom räddningstjänsten är kvinnor, ingen av dem på heltid. Nu vill Räddningstjänsten öka jämställdheten och anställa fler kvinnliga brandmän och för att nå ut till fler kvinnor ordnades en prova-på-dag i lördags.

Ulf Alexandersson är brandman och ledde lördagens övningar.

– Vi vill ha flera kvinnor i räddningstjänsten. Vi ska spegla samhället och ha anställda av båda könen, säger Ulf Alexandersson.

Det var ett stort intresse för lördagens övningar och räddningstjänsten tvingades säga nej till många kvinnor. Bara tretton fick plats. Sandra Meek var en av dom.

– Jag är här för att vidga vyerna. Men jag tycker att det verkar vara ett spännande arbete och väldigt omväxlande, säger Sandra Meek.

Kvinnorna träffades först på brandstationen för att få information om arbetet och förutsättningarna. Sen åkte man till övningsplatsen i Furulund och testade att till exempel släcka bränder, skära upp bilplåt och hålla brandslangen med fullt tryck.

Det kan vara tungt att jobba i räddningstjänsten men det är inget som behöver vara ett hinder, enligt Ulf Alexandersson.

– Den som söker jobbet är beredd att träna. Vet man om sina svaga punkter så tränar man extra med dom, säger Ulf Alexandersson.

Enligt Alexandersson så visar också undersökningar som gjorts att när det gäller räddningsarbete så är det laget och sällan individen som allt beror på.

Marlene Söderbom prövade hur man släcker en brinnande människa, på övningen var det en docka. Det är viktigt att lägga omkull den som brinner, sen lägger man en brandfilt över och försöker släcka från huvudet och neråt. Det ser lätt ut men om man föreställer sig en levande människa i flammor så är det en annan sak. Marlene Söderbom tror att hon skulle fixa det även på riktigt.

 --Ja, det tror jag , säger hon.

Hon har arbetat i äldrevården i många år och tycker att det vore bra att byta yrke.

--Jag har aldrig funderat bestämt på brandman. Men den här dagen har stärkt det intresse jag hade när jag anmälde mig, säger Marlene Söderbom.