arbetsliv

Hemköp backar om övervakningskameror

1:31 min

Hemköp i Östersund satte upp övervakningskameror utan att meddela personalen. Men nu har företaget insett sitt misstag. Att sätta upp kameror utan att prata med de anställda var fel, säger Maria Nobel, informationschef på Hemköp.

På Hemköp i Östersund har butikschefen tillsammans med säkerhetsavdelningen satt upp övervakningskameror i lunchrummet. Det har man gjort utan att meddela den egna personalen, eller personal på Jämtbagaren som de delar lunchrum med.

Anders Anderson är ombudsman på Livsmedelsarbetarförbundet, och företräder personalen på Jämtbagaren. Övervakningshistorien har gjort honom irriterad.
– Jag tycker att det är magstarkt. De borde ha pratat med folk, men det har de inte gjort. Det var ingen som visste någon om kamerorna, säger han.

Anledningen till att kamerorna kom upp är, enligt Hemköp, att det under en lång tid har försvunnit saker och ting från lunchrummet.

"Lagen är restriktiv"
Lars Söderberg är jurist på Datainspektionen, och han säger att en arbetsgivare får sätta upp övervakningskameror på en arbetsplats, men det krävs att det är skyltat.
– Lagen är väldigt restriktiv när det gäller övervakningskameror som inte tydligt syns. Utgångspunkten är, enligt personuppgiftslagen, att personalen ska veta om att de är kameraövervakade, säger han.  

Missat lagen
Syftet med personuppgiftslagen, PUL, är att skydda människor från att deras personliga integritet kränks

Men den lagen har Hemköp missat. Det säger Maria Nobel som är informationschef på företaget.
– Vi har förstått att vi har missat att informera de som vistas i lokalen regelbundet. Det är väldigt beklagligt, och vi ber om ursäkt för det här, säger hon.

Nu är övervakningskamerorna borttagna.

Billy Abraha

billy.abraha@sr.se
#link=258084#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista