Myskoxen Ingemar obducerad

Myskoxen Ingemar, far till hela den vilda myskoxflocken i Funäsdalsfjällen, har nu obducerats efter avlivningen i torsdags. Obduktionen visade bl a att Ingemar haft akut tarminflammation. Det uppger Veterinärkliniken vid Kolmårdens djurpark.

Myskoxhannen flyttades till Lycksele djurpark i april för att ingjuta nytt blod i stammen där, men drabbades nu på höstkanten av sjukdom.

Myskoxtjuren Ingemar drabbades av allvarlig blodig diarrésjukdom, som fick honom att kollapsa i tisdags. Obduktionen visar att han hade grav vätskerubbning, blodbrist och urinförgiftning, samt en sekundär lårledsskada.

Trots omfattande understödjande och symptomatisk behandling med blodtransfusion erhölls endast en kortvarig klinisk förbättring. Dåligt hull och svagt utvecklad muskulatur kan tyda på ett i tiden mera utdraget sjukdomsförlopp. Ingen specifik infektion och ingen förekomst av parasiter har påvisats. Pågående undersökningar beräknas vara klara i slutet av nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".