Besparingar hotar psykvården i länet

Psykiatrichefen i Östersund, Solveig Nilsen, vill att Socialstyrelsen ska utreda säkerheten inom vuxenpsykiatrin vid Östersunds sjukhus.

Det senaste året har antalet självmord i länet, liksom i landet, ökat medan psykiatrin får allt mindre med pengar.

På bara en månad i somras tog tre personer i länet livet av sig.

Solveig Nilsen ställer sig nu frågan om psykiatrin haft tillräckliga resurser för att möta problematiken.

- Den bekymmersamma ekonomiska situationen gör att jag känner stor oro för om vi klarar kraven på god standard, säkerhet och arbetsmiljö, skriver hon i ett brev till socialstyrelsen.

Psykiatrin i länet har de senaste åren drabbats av flera sparkrav, bland annat genom en nedlagd psykosavdelning och det har blivit svårare att få specialiserad vård.

Och även nästa år ska det sparas - nåt som bland annat innebär att den öppna psykiatrin kraftigt kommer att bantas.

Solveig Nilsen skriver vidare att hon som medicinskt ansvarig känner stor oro för hur vuxenpsykiatrin ska klara sitt uppdrag.

Hon känner sig därför tvungen att be Socialstyrelsen att granska verksamheten - eftersom hon anser att riskerna med bristande resurser kommer att drabba den enskilde patienten, och att säkerheten och arbetsmiljön för personalen äventyras och att konsekvenserna för samhället kan bli allvarliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".