samhälle

Unga vill ha kvar Fältarbetsgruppen

1:17 min

Flera ungdomar i Östersund vill inte att Fältarbetsgruppen bantas. Andrea Blomberg går i nian i och tycker att det skulle vara ett stort problem om Socialnämndens förslag blir verklighet.

Hälften av Fältarbetsgruppen kan försvinna när Socialnämnden i Östersund ska spara åtta miljoner kronor.

– Jag hoppas att alla blir kvar. De betyder jättemycket, säger Andrea Blomberg som går i nian.

Fältarbetsgruppen, som arbetar med ungdomar mellan 12 och 19 år som behöver stöd och hjälp, kan bantas. Idag finns förslaget att Fätarbetsgruppen i Östersund ska gå från fyra tjänster till två tjänster. Anledningen är att Socialnämnden ska spara åtta miljoner kronor nästa år.

Vissa går dit för att prata istället för att vända sig till BUP, och andra går dit för att ha något att göra efter skolan. De betyder jättemycket för oss, säger Andrea Blomberg, och får medhåll av kompisen Anna Beiersen

– Jag tycker att alla ska vara kvar. Det är bra som det är nu, säger hon.

Stefan Konradsson är vänsterpartist och Socialnämndens ordförande. Han förstår ungdomarnas oro inför vad som kan komma att ske, och han betonar vikten av att ha en fungerande Fältarbetsgrupp.

– Någon form av fältande arbete måste vi ha. Vi måste ha någon som är längst ut som kan träffa ungdomarna, säger han.

Men Stefan Konradsson säger att arbetet med ungdomarna måste effektiviseras.

– Det är många människor som är med våra ungdomar och vi måste samarbeta. Jag tänker till exempel på skolan, fritidsgårdar, fältarbetsgruppen och föräldrar, säger han.