Omsorg

Rörelsehindrad tvingas i säng halv 7

1:35 min

Att lägga sig klockan halv sju varje kväll. Så ser verkligheten ut för 45-årige Roger Salomonsson i Östersund som drabbades av en stroke år 2009.

– Det är obegripligt, säger Stefan Salomonsson, hans bror och gode man.

Roger Salomonsson är berättigad 10 assistanstimmar om dagen. Han kan inte själv lägga sig i sängen och är därför beroende av att få hjälp med det innan assistenterna går hem klockan halv sju på kvällen. Roger Salomonsson blir alltså tvungen att vara i sängen klockan halv sju, och hans bror Stefan Salomonsson tycker att det är fel. Han tycker att hans bror borde vara berättigad 13 till 14 assistanstimmar om dagen istället för 10.

– Jag tycker att man ska ha rätt att se sena nyheterna innan man går och lägger sig, säger Stefan Salomonsson.

Sällan aktiviteter på kvällarna
Han beskriver sin bror som en väldigt sportintresserad person. Men eftersom att mycket av sportaktiviteterna sker under kvällstid kan Roger Salomonsson sällan vara med.

– Vi brukar åka till Ås för handkapp-pingis som börjar klockan 19.00. Men då ska han redan ha borstat tänderna, säger han.

Linn Berglin är Vård- och omsorgsnämndens ordförande i Östersunds kommun, och hon tycker inte att det är okej att Roger Salomonssons vardag ser ut på det här sättet.

– Det är viktigt att ha rätt att till ett gott socialt liv. Så nej, det här är inte rimligt, säger hon.

Ska ta i med hårdhandskarna
Hennes råd är att Stefan Salomonsson ska kontakta handläggaren. Men det har han redan gjort och nu funderar han på att överklaga till Förvaltningsrätten.

– Nu måste vi ta i med hårdhandskarna, säger han.