P4 Jämtland kollar - Skolan

Stressig lunchrast på 15 minuter

1:26 min

På Vallaskolan på Frösön ska barnen hinna äta lunch på femton minuter. Sedan kommer nya barn som behöver sittplatserna. Det här gör att barnen ofta känner sig stressade och inte alltid hinner äta upp.

Saga går i förskoleklass och hon tycker att det är stressigt på matrasten.

– Ja, för ibland måste jag gå på toaletten.

Ibland hinner Saga inte gå på toaletten under lunchrasten, men just den här dagen hann hon.

Alexander Hagvall går i trean på Vallaskolan och berättar vad han tycker om matsalen.

– Det är lite trångt. När många klasser kommer före sin lunchtid då blir det så trångt vid platserna. Då blir man stressad. Då blir det pirrigt i magen när de stora kommer. Det är jobbigt.

Det är inte alltid som Alexander hinner äta upp sin mat.

– Ibland hinner jag.

"Mina barn klagar ibland"

Alexanders mamma Cecilia Hagvall besöker skolan den här dagen och är med i matsalen.

– Jag vill se hur det är med skolmiljön. Jag känner att det är stressigt i skolan ibland och jag vill se vad det beror på. Den värsta situationen är väl vid maten när de verkar ha en kvart på sig att äta innan nästa klass kommer in.

Cecilias barn brukar klaga hemma över stressen i matsalen.

– Ja, periodvis gör de det. Det märks på humöret när de kommer hem sedan. De kan vara trötta. De är lite smått griniga, tyvärr, och orkar inte med skoldagen riktigt. De är hungriga och vill gärna ha mat direkt när de kommer hem.

"Oftast går det bra"

Mats Bark är rektor på Vallaskolan.

– Ja, vad ska jag säga om det? Det är klart att de här mindre barnen behöver ha mera tid på sig. Oftast går det bra, men ibland är det attraktiv mat och då vill de kanske fylla på och då tar det lite längre tid, säger Mats Bark, som tycker att femton minuter är tillräckligt lång tid för att hinna äta.

– Ja, för de flesta barnen brukar det räcka, faktiskt. Och är det så att det inte räcker då får vi alltså utöka tiden för dem.

Kommer ni att göra det?

– Ja, vi måste se till att öka på så att de äldre eleverna kommer in i matsalen senare helt enkelt, avslutar Mats Bark, rektor på Vallaskolan.