P4 Jämtland kollar - Skolan

Dyrt för gymnasieelever att bo själva

1:39 min

Nästan var sjätte elev vid länets kommunala gymnasieskolor har eget boende, om man ser till hur många som får inackorderingsbidrag. Det kan bli en dyr affär för deras familjer eftersom bidraget ofta inte ens räcker till hyran.

Eva Åslund bor i Storsjö i Bergs kommun, sonen Joel bor i Östersund eftersom han går på naturbruksgymnasiet i Ås.Eva Åslund bedömer att sonens utbildning vid naturbruksgymnasiet i Ås kostar familjen mellan 4 000 och 5 000 kronor i månaden.

Även om båda föräldrarna jobbar heltid så märks det att det blir mindre pengar i plånboken.

Familjen Åslund är inte ensamma om det här. 600 av Jämtlands drygt 4 000 gymnasieelever har inackorderingsbidrag och bor alltså inte hemma. Men trots merkostnaden så var det hela tiden självklart att Eva Åslunds son skulle flytta så att han fick gå den utbildning han ville.

Hur mycket inackorderingsbidrag man får  varierar mellan 1200 och 1600 kronor i månaden beroende på vilken kommun man kommer ifrån. Pengarna är tänkta att vara ett stöd till boende, uppehållskostnader och resor till och från hemmet. Men Eva Åslund tycker att det borde vara högre.

– Det täcker knappt hyran, säger hon.