P4 Jämtland kollar - Skolan

För korta raster stressar eleverna

1:37 min

För korta raster mellan lektionerna på Gällö skola gör att ungdomar mår dåligt för att det är alldeles för stressigt. Jag hinner inte riktigt gå på toaletten, säger eleven Simon Säfström som går i sexan.

Långa lektionsblock med bara fem minuters rast mellan lektionerna gör att det blir väldigt stressigt. De korta rasterna beror bland annat på att skolan måste anpassa skoldagen efter när skolbussen kommer. P4 Jämtland har pratat med en del andra skolor i länet och märkt att det inte är ovanligt med fem minuter mellan lektionerna.

– Jag tycker inte att det är bra. Jag hinner knappt göra något förutom att hämta skolböckerna, säger eleven Simon Säfström, som går i sexan på Gällö skola.

Det är inte bara elever som tycker att det är stressigt. Det säger Anna-Karin Rine, som är lärare på Gällö skola.

– Det här påverkar både lärare och elever på ett negativt sätt, säger hon.

Anita Forsell har en dotter som går på Gällö skola. Hon berättar att dottern har fått magkatarr på grund av den stressiga vardagen.

– Hade det handlat om oss vuxna så skulle vi ha facket bakom oss. Men när det gäller barn pratar man bara om hur många undervisningstimmar det ska vara. Men var tog rasterna vägen, säger hon.

Det ligger något i det som Anita Forsell säger för det står inte i skollagen hur mycket rast elever ska ha. Det säger Emma Östling som är jurist på Skolverket.

Nästa år kan det faktiskt bli ännu stressigare på Gällö skola. Just nu går det två skolbussar från skolan. Men från och med nästa höst kommer det bara var en avgång, och eftersom att skolan måste anpassa sig efter detta kommer skoldagen att komprimeras. Därför kan rasterna bli kortare. Det säger Patrik Gärd, rektor på Gällö skola.

– I värsta fall kan det bli så. Men vi ska försöka få till ett så bra schema som möjligt. Det är ett arbete som pågår just nu, säger han.

En som är orolig för vad som kan ske nästa år är eleven Linus Larsson, som även han går i sexan på Gällö skola.

– Det kommer säkert att bli riktigt jobbigt och stressigt, säger han.

Fråga