P4 Jämtland kollar - Skolan

Rekordfå läser vidare

1:28 min

Skolungdomar i Jämtlands län fortsätter i högre grad än riksgenomsnittet vidare till gymnasiet efter grundskolan. Men efter gymnasiet så är länsungdomarna näst sämst i landet på att gå vidare till universitetet.

Av alla dem barn som föddes mellan 1980 och 1986 och gick grundskolan i Jämtlands län så var det bara 0,4 procent flickor och en halv procent pojkar som inte började på gymnasiet.

Det är faktiskt bättre än riksgenomsnittet som säger att 0,3 procentenheter fler flickor och en halv procentenhet fler pojkar inte börjar på gymnasiet.

I princip alla jämtländska ungdomar skaffar sig en gymnasieutbildning. Det trots att gymnasietiden kan bli dyr för många familjer eftersom eleverna ofta bor på studieorten i stället för hemma.

Men sen händer det något märkligt, enligt de färskaste siffrorna från skolverket så är jämtarna näst sämst i landet på att läsa vidare efter gymnasiet.

32 procent av alla gymnasieeleverna i jämtland med ett slutbetyg från 2007 har inom tre år börjat läsa vid ett universitet. Genomsnitten för hela landet är 42 procent, alltså tio procentenheter högre.

Mari Englsperger är en av alla kvinnor i länet som gick ur gymnasiet men inte gick vidare till något universitet.

– Jag var skolless och så hade jag ett jobb på gång och sen har det rullat på med jobb så jag har inte haft något behov av att studera vidare, säger hon.

Hon tror att anledningen till att så få personer från Jämtland och Härjedalen läser vidare efter gymnasiet är att många, precis som hon själv påverkas av personerna i sin omgivning.

– Om föräldrarna inte har någon utbildning efter gymnasiet men ändå gjort karriär då är det nog lätt att se på hur dem gör, säger Mari Englsperger.