Ishockey

"Huvudtacklingar är brist på respekt"

1:33 min

Hockeyspelare visar inte respekt till varandra. Det säger Petter Lindell Thelin, Östersunds IK apropå de rekordmånga hjärnskakningar som laget har drabbats av hittills i år.

Den senaste tiden har Östersunds IK åkt på tre hjärnskakningar. Det är lika många som laget brukar drabbas av under hel säsong, och en så länge är inte ens halva säsongen spelad. P4 Jämtland rapporterade om detta igår, då spelaren Emil Djuse fick en vårdslös tackling mot huvudet tidigare i veckan.

Men förra veckan åkte även Petter Lindell Thelin på en hjärnskakning efter att ha fått en klubba i huvudet. Han beskriver den incidenten som en olycka men tacklingen mot Emil Djuse var något helt annat.

– Det är brist på respekt att tackla på det sättet, säger Petter Lindell Thelin och fortsätter:

– Kulturen inom hockeyn är att man ska smälla på och då glöms det lätt bort att det kan leda till huvudskador väldigt enkelt.

Christer Englund är Svenska Ishockeyförbundets ordförande:

– Just nu finns en attityd att man ska smälla på och det är definitivt inte något som vi vill se på isen, säger han.

Christer Englund säger att tacklingar mot huvudet, som har blivit allt vanligare, beror på att spelare inte har respekt för varandra. Freddie Nordin är ordförande för ishockeyns disciplinkommitté i region norr, och han är inne på samma sak.

– Många tar inte hänsyn till eventuella konsekvenser. Det krävs att klubbarna utbildar spelarna i etik och moral, och framförallt respekt till andra människor, säger Freddie Nordin.