Bröstoperationer

Bröstförstoring kan skymma cancer

1:28 min

De senaste åren har allt fler kvinnor gjort bröstförstoringar, det kan försvåra upptäckten av bröstcancer.

En av de nyaste metoderna är att spruta in ett speciellt ämne direkt i bröstet, men få vet om att ingreppet gör det svårare att upptäcka bröstcancer.

Macrolane är en blandning av vatten och en sockerart som sprutas direkt in i bröstvävnaden. Än så länge är det inte så vanligt förekommande att kvinnor som besöker Östersunds sjukhus för en mammografiundersökning har använt sig av den här typen av bröstförstoring.

– Vi har lite erfarenhet av det här än så länge men kollegor runt om i landet som har sätt detta mer än vad vi har gjort har höjt ett varnings finger för att ämnet försvårar mammografin, säger Håkan Laaksonen är ansvarig läkare på mammografin på Östersunds sjukhus.

På en av sveriges största skönhetskliniker beskrivs den här typen av bröstförstoring som "Naturligt, snabbt och enkelt. Du behöver ingen narkos eller operation och du slipper stora ärr" Men många kliniker varnar också för att metoden påverkar bedömningen vid en mammografi undersökning.

– Vi har redan sätt enstaka fall och det har försvårat undersökningen eftersom det är ett skymmande material som hamnar i vävnaden, säger Håkan Laaksonen.

Men enligt Håkan Laaksonen som är ansvarig läkare på mammografin i Jämtlands läns landsting, så kan även de betydligt vanligare bröstimplantaten orsaka problem. Om de hårdnar så försvårar de upptäckten av eventuella tumörer på röntgenbilderna och de ökar risken för att man missar cancer.

– Ibland behöver man ta fler bilder och det kanske inte alltid går att göra en perfekt mammografi, säger han.

Läkemedelsverket håller just nu på att utreda ämnet Macrolane eftersom de fått in flera anmälningar från bekymrade läkare runt om i landet.