P4 Jämtland kollar - Skolan

Dålig luft plågar elever och lärare

1:58 min

Centralskolan i Hoting har dålig luft och trots att mätningar gjorts har man ännu inte kommit fram till vad problemet är. Under tiden mår personal och elever dåligt. En av dom är Emma:

-Ibland har jag huvudvärk och blir trött, jag har också fått utslag, berättar hon och fortsätter:

-En kompis bytte till Backe skola, hon mådde inte bra av att gå här.

Emma, flera skolkompisar och en del lärare känner av inomhusmiljön. Mätningar har gjorts men man hittar inte felet. Petra Monwell som sitter i föräldrarådet tycker att det är skandal att skolan har så dålig miljö:

-Samma fråga bollas fram och tillbaka hela tiden, det känns oklart vad som ska hända. Vi vill vara säkra på att kommunen åtgärdar problemen, säger hon.

Oron och kritiken har nått fram till kommunen.

Lena Johansson (s) är ordförande i Strömsunds kommuns barn- kultur och utbildningsnämnd och hon säger sig vara bekymrad:

-Man vill väl ändå ha en skola där alla får må bra, att man slipper att bli sjuk av lokalerna, säger Lena Johansson som berättar att åtgärder nu vidtas:

-Vi är i färd med lokalanpassningar i både Backe och Hoting, och det brådskar mest med Hoting. Vi har olika alternativ gällande byggnaderna och har tillsatt en konsult som utreder frågan tillsammans med personal, och föräldrar. På så sätt ska vi ta reda på vad som är möjligt att göra för att förbättra skolmiljön, säger hon.

Den 1 december ska konsultrapporten om Hotings skola vara klar. Därefter ska kommunen ta ställning till vad som behöver göras för att förbättra skolmiljön