näringsliv

Klart idag: Arla tar över Milko

4:16 min

Det blir en fusion mellan mejeriföretagen Milko och Arla. Nu klockan 10 får personalen på Milkos mejeri i Östersund information. Artikeln uppdateras löpande.

Det blir en fusion mellan mejeriföretagen Milko och Arla. Klockan 10 fick personalen på Milkos mejeri i Östersund information om sammanslagningen.

Konkurrensverket som har granskat sammanslagningen godkänner den, men har ett antal villkor som måste uppfyllas.

Bland annat att Grådö mejeri i Hedemora ska säljas till någon annan mejeriaktör. Arla måste också sälja ett antal av Milkos varumärken, enligt KKV:s beslut på onsdagen.

Arbetet med att integrera Milko i Arla inleds den 1 november, skriver Arla i ett pressmeddelande. Från och med det datumet är Milkobönderna medlemmar i Arla. Milkos varumärken kommer sedan successivt att ersättas med Arlas varumärken.

Från organisationen Svensk Mjölk välkomnas dagens besked.

- Det är glädjande att beskedet nu kommit. Genom godkännandet blir det möjligt för Milkos mjölkbönder att fortsätta producera mjölk. Genom fusionen bibehålls viktiga mjölkvolymer och mjölkbönderna kan dessutom få en stabilare och bättre ekonomisk situation framöver, säger Gunnar Pleijert, styrelseordförande i organisationen Svensk Mjölk.