Cyklist. Foto Scanpix
miljö/hälsa

Vill få fler att cykla med hjälm

Gratis hjälm och dubbdäck till cykeln ska locka östersundare att cykla på vintern. Snart drar projektet Vintertramparna igång.

Drygt 250 anmälde sig, 100 fick vara med och i år har urvalsprocessen varit hårdare, de som redan cyklar har valts bort.

– Vi har försökt välja dem som inte redan cyklar på vintern för att folk verkligen ska ändra resvanorna och för att öka hjälmanvändningen, säger Petter Björnsson, projektledare för Vintertramparna vid Samhällsbyggnadsförvaltningen Grön Trafik.

Huvudsyftet med projektet är att ändra Östersundarnas resvanor, att de ska cykla istället för att ta bilen, och att öka hjälmanvändningen. Det är tredje året som kommunen driver det här projektet.

Utvärderingen av de tidigare åren visar att, förutom minskat koldioxidutsläpp, så upplever de som varit med att de mår bättre. Omkring 85 procent av deltagarna säger att deras hälsa påverkats positivt av att cykla på vintern.

Även hjälmanvändningen har ökat.

Innan projektet så uppgav 32 procent att de använde hjälm och efter vintercyklingen så sa 85 procent att de använde hjälm. Dubbdäck och hjälm till de 100 deltagarna kostar kommunen 66 000 kronor. Vintertramparna är ett samarbete mellan Östersunds kommun och Trafikverket region mitt.

Villkoren för att vara med är att man lovar att man cyklar 3 av 5 av sina pendlingsresor under tiden 9:e november 2011 t.o.m 30 april 2012.

#link=279392#        #link=280093#         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".