Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
sjukvård

Kamp för habiliteringsbadets framtid

Matilda Eksby om Frösöbadet
1:44 min
1 av 2
Matilda Eksby. Foto Agneta Nilsson
2 av 2
Habiliteringsbadet Frösö strand. Foto Ann-louise Rönestål Ek

Habiliteringen för barn och unga ska flyttas från Frösö Strand till gamla polishuset i Östersund. I och med flytten kan habiliteringsbadet som finns på Frösö Strand läggas ner. Nu pågår namninsamlingar för att få ha badet kvar, och en av dem som använder badet regelbundet är Matilda Eksby

--Man får träffa kompisar och sen att man får tokträna en dag om man vill det, säger Matilda som menar att hon just denna dag bara latar sig, eftersom det är fredag:

--Annars brukar jag gå och sparka benspark i bassängen.

Anders Brunn är ansvarig för badet på Frösö Strand, och han menar att badet får klä skott för att flytten till polishuset blir dyr:

--Jag tycker att det känns väldigt tråkigt att utgångspunkten har blivit att man ska spara in på det här badet på grund av en flytt som egentligen gör en verksamhet som fungerar väldigt bra här ute på Frösön idag, dyrare genom flytten. Då måste man hitta ett besparingsställe helt enkelt, menar Anders Brunn.

Carsten Denckert är chef för område barn-kvinna på landstinget och den som håller i utredningen av den planerade nedläggningen. Han säger att han är medveten om att habiliteringsbadet på Frösö Strand har en viktig verksamhet, men att den är dyr, då hyran ligger på 600 000 kronor per år. Carsten Denckert säger sig vilja göra en seriös analys, men menar samtidigt att det är ofrånkomligt att en av de tre befintliga bassängerna kommer att få stryka på foten, och att den på Frösö Strand ligger mest illa till.

Enligt Monalisa Norrman, vänsterpartisktiskt landstingsråd, så avvaktar man tjänstemannautredningen, och ett politiskt beslut om habiliteringsbadet på Frösö Strand kommer att fattas tidigast i december.

Men Matilda Eksby har sin bestämda uppfattning om vad hon anser om en nedläggning av badet:

--Det är skit, det är verkligen skit.

#link=279392#        #link=280093#         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".