Varnar för följderna av försvarsförslaget

Ledande militärer kritiserar nu öppet försvarspropositionen och att regeringen inte tänker låta riksdagen besluta om var försvaret ska ha verksamhet i fortsättningen.

- Ekvationen går inte ihop, hur regeringen och högkvarteret tänker klara de uttalat mera omfattande internationella uppdragen med det antal värnpliktiga och de resurser och utbildningsplattformar som blir kvar.

Det skriver nio höga officerare, däribland Ulf Henricsson, chef för den första svenska Bosnienbataljonen och Anders Brännström, tidigare chef för I 5 i Östersund och brigadchef i Kosovo, på Dagens nyheters debattsida.

De varnar också för följderna som de befarar av den försvarsorganisation som utformas med försvarspropositionens förslag som grund.

Förluster, i form av stupade och svårt skadade inom utlandsstyrkan - på grund av bristande träning och resurser kan inte accepteras, anser debattörerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".