Omstart enda räddningen för försvaret

- Lägg ner alltihop och gör en nystart! Det är enda sättet att rädda försvaret! 

Den salvan avlossar Johan Tunberger, försvarsanalytiker vid FOI, Försvarets forskningsinstitut, på Dagens nyheters debattsida.

- Ett överdimensionerat högkvarter, med en kultur präglad av olydnad och ett försvardepartement som inte gör sitt jobb leder till att försvarseffekten skattebetalarna får för 40 miljarder per år måste betecknas som försnillning, skriver Johan Tunberger.

Hans förslag är att lägga ner och säga upp all personal och sedan återanställa dem som behövs och är lämpade i den nya myndigheten.

Johan Tunberger påminner om att det var så man gjorde när den statliga myndigheten Skolöverstyrelsen förvandlades till Skolverket.

Utan en radikal omstart, för att komma från inbyggda systemfel, kommer det inte att dröja förrän vi åter kommer att få höra om nya så kallade ”svarta hål” inom försvaret, varnar Tunberger.

Regeringens ambition är att Sverige ska ta ett större ansvar internationellt och ännu mer än tidigare medverka militärt i konflikthärdar världen över.

- Sverige förmår, trots dubbelt så höga försvarsanslag som Finland, inte hålla mer än hälften så många soldater ute på internationella uppdrag, konstaterar Johan Tunberger.

Östersund får uppleva den största avvecklingen av statlig verksamhet i landet efter beskedet i regeringens försvarsproposition i fredags att hela Östersunds garnison ska skrotas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".