1 av 2
Den här storleken kommer innehållsförteckningarna att ha år 2014. Foto: Jimmy Halvarsson
2 av 2
"Det kan vara förenat med livsfara att inte kunna läsa på förpackningen", säger Sigun Lööf som är är allergisk mot mjölkprotein. Foto: Billy Abraha
P4 Jämtland kollar - Maten

Svårt att läsa vad maten innehåller

"Jag ser inte vad det står"
1:29 min

Innehållsförteckningar med liten text är ett stort problem för många länsbor som har hört av sig till P4 Jämtland. Sigun Lööf är allergisk mot mjölk och måste kunna läsa vad saker innehåller. Men det är svårt, säger hon.

Bara idag har ett tiotal personer hört av sig till P4 Jämtland och berättat om att det är svårt att läsa innehållsförteckningar på olika livsmedel, och många beskriver det här som ett stort problem.
– Jag tål inte mjölkprotein och måste kunna se vad som står. Det har hänt att jag kommit hem och trott att jag har sett rätt, men så har jag tagit fram ett förstoringsglas och sett att produkten innehåller mjölk och då har jag inte kunnat äta maten, säger hon.

Gunilla Henrysdotter är jurist på Livsmedelsverket, och hon säger att en innehållsförteckning bland annat ska vara lätt att förstå, väl synlig och läsbar.

"Kan få böter"
Men det finns i nuläget inga bestämmelser på hur stora bokstäverna ska vara.
– Företag som inte följer reglerna som finns kan dömas till böter, men problemet är att det som är läsbart för en person inte behöver vara det för en annan, säger hon.

År 2014 sker dock en förändring. Då har EU bestämt att bokstäverna ska vara minst 1,2 millimeter. Men inte heller det är speciellt stort. 
– Det kan för en allergiker vara förenat med livsfara att inte kunna läsa på förpackningen, säger Sigun Lööf.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".