Det finns många exempel på mat som är lätt uppfattas som närproducerad, men i själva verket inte är det. Foto: Sveriges Radio / Johan Thorén
P4 Jämtland kollar - Maten

Närproducerad mat, inte alltid så närproducerad

Lennart Nordlund: ”Kan tro att den kommer från fjällen”
1:32 min

Närproducerad mat säljer bra och som konsument väljer vi ofta en vara som ser ut att vara närproducerad, när den i själva verket kanske inte ens är tillverkat i Sverige. Ett exempel på det är Ockelbo Ost som förpackar ost som egentligen tillverkas i Tyskland.

Ett annat exempel är fjällröding, den odlas i kassar i Landön, medan sättfisken kommer från Timrå, långt från närmsta fjäll.

– Det är Hornavanröding i grunden, menar Lennart Nordlund som är platschef på Svensk Fjällröding.

På deras hemsida står att läsa att sättfisken som används vid odlingen kommer från anläggningar i Timrå.

– Vårat avelsmaterial kommer ju från Hornavan. Men det är ingen vildfångad fisk, som vi fiskar i Hornavan varje år, utan man håller ju ett avelsmaterial av den stammen.

Listan på liknande livsmedel kan göras lång.

Lönneberga tillverkar en rostbiff som inte är från Småland utan görs på en fabrik i Halmstad - med kött från Polen och Köttet i Onsalakorven är inte svenskt utan från Danmark och Finland.

Men vi återvänder till Lennart Nordlund och den odlade fjällrödingen som någon gång i tiden kom från Hornavan:

– Ja, det är nog en 12 - 15 år sedan, säger Lennart Nordling. Jag menar, det här är ju som höns och grisar. Det här är ju inget vilt material, utan man avlar på de egenskaper man behöver för just matfiskproduktion. Vi påtalar inte att vi har en vild fjällröding, menar Lennart Nordlund. Vi varken säger det ena eller det andra.

Men konsumenten kan förledas att tro att det här är en röding som har levt i vilda vatten bland fjällen?

– De som lever här uppe förstår ju att det finns inte mycket av fjällröding kvar. Men det mesta av vår fisk hamnar ju i Stockholm, och där kan jag ju förstå att de inte har samma uppfattning om. De kanske tror att den kommer från en rödingsjö i fjällen, avslutar Lennart Nordlund.

#link=279392#        #link=280093#         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".