Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Sugga med kultingar. Foto Agneta Nilsson
2 av 2
Grisbonden Johan Veideland, i Vejmon utanför Rödön. Foto Agneta Nilsson
P4 Jämtland kollar - Maten

Maten har aldrig varit så billig

Johan Veideland om grisuppfödning
1:35 min

Aldrig förr har vi konsumerat så mycket mat som nu, ändå tar den en allt mindre del av vår hushållskassa. Idag lägger vi cirka en tiondel av hushållskassan på mat, vilket är nästan en halvering på 20 år. Johan Veideland, grisbonde i Vejmon menar att prispressen går ut över djuren.

Aldrig förr har vi konsumerat så mycket mat som nu. Ändå tar den en allt mindre del av vår hushållskassa. Idag lägger vi cirka en tiondel av vår hushållskassa på matinköp, vilket är nästan en halvering på 20 år. Maten är billig och vi köper bara mer och mer.

Johan Veideland, i Vejmon utanför Rödön, har varit grisbonde sedan 1995. Som mest hade han 130 suggor, och födde upp smågrisar som han sålde vidare. Han menar att prispressen på maten i slutänden går ut över djuren:

– Ja, det gör det ju.

Johan menar att grisarna får allt mindre utrymmen att vistas på och att strömängden minskar.

– Ströet kostar, och så ska man ge det, och sen ska man ta bort det. Och behöver man inte det, så får man ju lägre kostnader. Det säger sig ju självt. Har man mindre utrymmen till djuren, så går det in fler grisar i samma hus. Det blir ju också billigare. Det är ju enkel matematik, menar Johan Veideland.

För Johan började verksamheten att gå riktigt på tok i början av det här året, när den tyska dioxinskandalen kom.

För att få upp energihalten i det foder som används till grisar tillsätts det flytande fett. I Tyskland visade det sig att man kört med spillolja, som innehåller det cancerframkallande ämnet dioxin, för att dryga ut fodret.

Efter skandalen hade tyskt griskött svårt att finna köpare på hemmamarknaden, då konsumenterna blivit försiktiga.

Istället dumpades nu tyskt griskött i Sverige till mycket låga priser. Länder som Kina, Ryssland och Sydkorea har stoppat importen av tyskt griskött tills allting kring dioxinskandalen är utrett.

Sverige har valt att inte gå den vägen och charkindustrin har inget krav att på sina produkter märka upp varifrån råvaran kommer. Johan Veideland i Vejmon var en av de grisbönder som fick känna på det här:

– Sen har vi inte hämtat oss efter det än.

Johan menar att han var nära att gå omkull ekonomiskt då:

– Ja, jag fick ju betala nästan 50 000 i månaden för att jobba. Det var riktig katastrof, menar Johan Veideland.

I morgon berättar Johan för P4 Jämtland hur han har jobbat för att vända den negativa trenden.

Fråga

#link=279392#        #link=280093#         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".