Grisbonden Johan Veideland, i Vejmon utanför Rödön. Foto Agneta Nilsson
P4 Jämtland kollar - Maten

Satsar på lokalproducerat kött

Utländskt fläskkött svämmar över i mataffärernas köttdiskar och det går ut över de svenska

grisuppfödarna, som idag går med stora förluster. Johan Veideland, grisuppfödare i Vejmon utanför Rödön, gick i våras på knäna och blev tvungen att omvärdera hela sitt liv. Med investeringslån på sju miljoner fanns det mycket att fundera på.

– Det var många tankar då, hur jag skulle göra och allting. Jag ville inte sluta heller, men det var inte så lätt. Jag såg ingen möjlighet, men sen så kom jag på en sak som jag precis har kommit igång med nu. Jag tänkte att jag måste göra ett försök i alla fall. Jag tror att det är i alla fall några som vill ha lokalt kött, så jag har dragit ner produktionen rejält. Jag har gått ner från ungefär ett hundra suggor till trettio, och så ska jag föda upp de flesta till slakt, och försöka sälja lokalt, berättar Johan Veideland.

Istället för att sälja griskultingarna vidare, så tänker nu Johan Veideland föda upp dem själv.

Hans tanke är att försöka komma ut till de lokala konsumenterna med så få mellanhänder som möjligt.

– Ju fler som ska tjäna på det, ju mindre blir det kvar, menar Johan, som tror att det finns en marknad för det lokalproducerade köttet. Han tror att jämtlänningarna vill att djuren ska ha haft ett bra liv och att köttet inte har transporterats långa sträckor. Annat som talar för det lokalproducerade köttet är att det skapar arbetstillfällen och att landskapet hålls öppet, menar Johan Veideland.

#link=279392#        #link=280093#         

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".