Åre använder inte förköpsrätt

Åre kommun har rätt till förköp av fastigheter om det finns uppenbar risk att fastigheten omvandlas från permanentboende till fritidsboende.
Därmed kan kommunen hindra att unga par som söker permanentboende får stå tillbaka för penningstarka norrmän för köp av fastigheter i glesbygden. Men kommunen använder sig inte av lagen. - Det var nog väldigt länge sen. Det är ju ett knöligt förfarande, och det handlar om pengar också. Fritidsfastigheter blir ju rätt dyra och att hitta någon permanentboende som kan betala det priset blir inte lätt, säger Bengt Rådman, markingenjör i Åre kommun. Kommunen måste köpa till marknadspris, som alltså höjs av det ökande norska intresset för fritidshus i länet. - Jag tror inte kommunen har något intresse av att använda förköpsrätten i det här syftet, säger Bengt Rådman till Radio Jämtland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista