Foto: Stefan Kalm, Saab AB.
Katastrofinsats

Hjälpteam åker till Thailand

Roger Pettersson om hjälpinsatsen i Thailand
1:05 min

I dag, tisdag, åker ett team från försvars- och säkerhetsföretaget Saab AB i Östersund till Thailand för att hjälpa till i katastrofarbetet efter de omfattande översvämningarna där.

Teamet, bestående av Roger Pettersson, Tomas Persson och Tomas Palmqvist, ska assistera vid leverans och uppsättning av 300 tält och två stora vattenreningsutrustningar, för de katastrofdrabbade.

– Vi har fått en förfrågan från thailändska ambassaden och vårt team ska hjälpa till och instruera de som ska använda utrustningen, säger projektledaren Magnus Lindström till P4 Jämtland.

Det är 300 tält - fyra-mans, civila fjälltält, som skickas ner och två vattenreningsutrustningar med kapacitet för att försörja sammanlagt 8 000 personer med rent dricksvatten.

– Tälten är dimensionerade för ungefär en familj vardera, säger Magnus Lindström.

Tälten packas under tisdagen vid Saab i Lugnvik utanför Östersund och går iväg med flyg under tisdagkvällen, medan hjälpteamet lämnar stan med flyg redan på tisdagförmiddagen.

Det var i skrivande stund inte beslutat exakt var i Thailand utrustningen från Östersund ska användas men enligt Magnus Lindström lutar det åt Bangkok med omnejd och man räknar med att Östersunds-teamet ska vara där i två-tre veckor.

#link=279392#        #link=280093#         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".