Den resistenta MRSA som förekommit på svenska sjukhus, är en av alla bakterier man vill minska genom restriktiv användning av antibiotika. Foto: Håkan Lindgren/Scanpix
medicin

Rekordlite antibiotika i länet

Jan Håkansson: ”Vi är återhållsamma”
1:34 min

Läkarna i Jämtland skriver ut minst antibiotika i hela landet och det beror framförallt på att distriktsläkarna är försiktiga med att skriva ut medicinen.

– Det har varit en sån tradition en ganska lång tid i Jämtland att vi varit ganska återhållsamma med antibiotika. jag ser det som en följd av att primärvården varit medveten om de här frågorna och vi har ett gott samarbete med infektionskliniken men eftersom de stora volymerna skrivs ut så är det ju där den stora arbetsuppgiften ligger, säger Jan Håkansson, informationsläkare i länets läkemedelskommitté.

I länet får nästan 3 av 10 patienter recept på antibiotika, i riket är siffran ungefär 4 av 10. Mest antibiotika skrivs ut i storstadsregionerna.

Trots att vi ligger lägst i landet så ska användningen av antibiotika minska, det gäller hela landet och är ett krav från regeringen. Holland är föregångslandet, där får bara två av 10 antibiotika utskrivet. Så de som är sjuka i vanliga förkylningar kan knappast hoppas på antibiotika som botemedel.

Onödig utskrivning av antibiotika förekommer framförallt vid vanliga förkylningar och luftrörsinfektioner och vid urinvägsinfektioner. Orsaken till kraven på minskad förskrivning av antibiotika är att onödig användning leder till resistenta/motståndskraftiga bakterierna så medicinen inte verkar när de verkligen behövs.

– Det är ett scenario som är förskräckande, det har man reda sett att det är så i många andra länder i Europa, att det inte går att behandla lunginflammation med penicillin till exempel, säger Jan Håkansson.

#link=279392#        #link=280093#         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".