Foto:Hasse Holmberg/Scanpix
ekonomi

Rotavdrag slutade med skattesmäll

Inger Fahlvik om ROT-avdraget
1:29 min

"Renovera huset. Utnyttja rotavdraget och få 50 procents rabatt på arbetskostnaden." I annonser är budskapet att det är kan bli upp till 50 000 kronor billigare att renovera med hjälp av rotavdraget och att hantverkarna gärna gör avdraget direkt på fakturan. Vad som ofta inte sägs är att väldigt få kan göra ett maximalt rotavdrag.

Inger Fahlvik i Hackås renoverade sitt hus för ett antal år sedan, och det slutade med en skatteskuld på 15 000 kronor.

-Vi lejde ju hantverkare, och vi gjorde renoveringen. När skattsedeln sedan kom, så hade jag inte fått gjort avdrag för hela summan, säger Inger Fahlvik.

Hon fick en restskatt på 15.000 kronor det året. Hon menar själv att hon borde ha tagit reda på mer om rotavdraget innan hon anlitade hantverkare, men litade på reklamen som sa att man kan få 50% av arbetskostnaden i avdrag. För Ingers del blev det en dyr erfarenhet, då hon tvingades ta ett lån för att betala restskatten.

Om du får ett rotavdrag eller inte beror dels på hur stor inkomst du har och dels på hur många andra avdrag du gör när du deklarerar.

Och för att överhuvud taget komma ifråga för ett maximalt rotavdrag på 50 000 kronor, så måste du ha en månadsinkomst på minst 28 000.

Pia Blank på Skatteverket är medveten om att det kan vara krångligt att räkna ut om man har rätt till rotavdrag, men menar att många ändå blir hjälpta av rotavdraget.

-Vi vet ju att när det gäller byggtjänster är det väldigt få människor som får maximal skattereduktion. Snittet där ligger på att man har köpt tjänster för 30 000 och har fått tillbaka 15 000 kronor. Så jag tror att det är väldigt mycket vanligt folk, med vanliga inkomster som utnyttjar de här skattereduktionerna, menar Pia Blank på Skatteverket.

#link=279392#        #link=280093#         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".