Johan Olsson. Foto: Sveriges Radio.
skidor

Johan Olsson tvåa i Bruksvallarna

Johan Olsson, Åsarna
0:27 min

Bruksvallsloppet är av tradition säsongspremiär för våra längdskidåkare. Många såg fram mot drabbningen mellan skidkungarna Petter Northug och Marcus Hellner. Men det blev fransmannen Maurice Manificat som vann, tvåa och bäste svensk blev Åsarnas Johan Olsson sex sekunder efter segrare

I höstas såg det ut som att säsongen var förlorad. I premiären slog Johan Olsson till med en andraplats direkt.

- Det är klart att det betyder otroligt mycket, sade längdstjärnan.

Snöbristen i Europa har slagit hårt mot vinteridrotterna under säsongsinledningen. Bland annat fick norska längdskidpremiären i Beitostölen, som skulle ha avgjorts i helgen, ställas in.

Petter Northug med flera norrmän begav sig i stället till Bruksvallarna för att dra i gång längdsäsongen. Men den norska storstjärnan fick se sig slagen av både en fransman och en svensk.

Johan Olsson inledde försiktigt, men var till slut bara sex sekunder efter Maurice Manificat, som dominerade fristilsloppet över 15 kilometer.

En skön säsongsöppning för svensken, som haft en problematisk försäsong.

- I början på september fick jag otroligt ont i ena skulderbladet efter ett träningspass. Det visade sig vara en nerv i nacken som kommit i kläm, sade Johan Olsson till SVT.

- Jag var borta från den riktigt bra träningen i uppåt tio veckor.

Hellner nia

Men loppet i Bruksvallarna gav ett kvitto på att säsongen kan bli riktigt rolig ändå. Trots skadebekymren. Eller kanske tack vare dem?

Olsson utesluter inte att så kan vara fallet.

- Jag tror att den här glädjen jag känner nu gör att jag har en väldigt avspänd teknik. Jag tror att jag nästan aldrig åkt så bra fristil, tekniskt sett, sade han.

I tuff konkurrensen blev dessutom Mathias Fredriksson fyra, Daniel Richardsson sexa, Calle Halvarsson åtta och Marcus Hellner nia.

- Det var ganska segt. Kändes inget vidare i kroppen, men det brukar vara så här i öppningen ibland. Sedan bröt jag en stav på slutet också, så det fanns ingen chans till någon slutspurt heller, sade Hellner.

Northug positiv

Och Petter Northug? Han lär bli att räkna med i vinter också. Norrmannen hade en tung dag i spåren och gav sig själv klart godkänt efter tredjeplatsen.

- Jag är överraskad över att det blev en pallplats till slut. Jag vet att jag behöver en del tävlingar för att komma i gång, sade han till NTB.

- Det är nog ett gott tecken att det inte var för lätt i mitt första lopp.

Nästa helg inleds världscupen i norska Sjusjöen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".