Vindkraftverk. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.
energi/politik

Fortsatt kamp för vindkraft i Moskogen

Anders Sigfridsson, Järpen
1:31 min

Vindkraftsföretaget JP Vind ger inte upp försöken att få bygga en vindkraftspark i Moskogen söder om Järpen. På lördagen hade de Öppet Hus i Järpen med ballonger och saft till barnen och elbilsdemonstrationer för de vuxna. En av besökarna var Anders Sigfridsson från Järpen

 – Jag tycker att det är intressant det här med vindkraft, och tycker absolut att det vore jättekul om det här Moskogsprojektet blev av. Både ur ett vindkraftsperspektiv, miljöperspektiv och  även för Järpens framtid. Det här kommer att ge dels många arbetstillfällen när man bygger, och sedan årsarbetskraft och lite spinoffeffekter runt omkring även i framtiden, så absolut, säger Anders Sigfridsson.

Även Lars-Gunnar Alexius från Järpen hade sökt sig till sporthallen. Men han är inte lika positiv till vindkraften som Anders:

– Jag är för vattenkraften, inte vindkraften. Hellre vattenkraft än vindkraft. Vattnet ger mer effekt än du får ut av vindkraften, menar Lars-Gunnar.

Politikerna i Åre kommun har slagit fast att det inte blir några vindsnurror i Moskogen under nuvarnade mandatperiod. Men enligt Gabriel Duveskog, VD på JP Vind finns det fortfarande möjligheter att bygget kan komma att bli av

– Formellt sett är det så att det är först nu som själva ärendet och sakfrågan kommer att komma in för hantering. Så de har ju inte sagt nej till sakfrågan och ärendet i sig idag, utan det gjordes en överenskommelse förra hösten. Den känner vi till, som gäller under den här mandatperioden, och den gjordes utifrån de förutsättningarna. Men det är först nu som det finns färdiga underlag att hantera sakfrågan för myndigheterna, säger Gabriel Duveskog som naturligtvis hoppas att Åre kommuns politiker ska ändra uppfattning i frågan.

#link=279392#        #link=280093#         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".