En deppig man. Foto Simon Paulin/Scanpix
sjukvård

Läkare reagerar på reklamkampanj

Jan Håkansson, läkare i Krokom
1:23 min

Har du i höstmörkret koncentrationssvårigheter, mindre sexlust eller brist på energi? Då kan du lida av testosteronbrist hävdar ett läkemedelsföretag i stora annonser i en reklamkampanj. Det här har fått många läkare att reagera. En av dem är allmänläkare Jan Håkansson, Krokom

– Jag tycker att den här kampanjen är oetisk för att den inbillar människor att det finns en enkel lösning på problem som antingen har med åldrande att göra eller livskriser, eller ett uttryck för andra sjukdomar, till exempel depression.

Det är läkemedelsföretaget Bayer Ab som i kampanjen ber män besvara några allmänna frågor om symtom, som till exempel brist på energi och mindre sexlust. Har man någon av symtomen så uppmanas man att upplöka sin läkare för att eventuellt få en testosteronhöjande medicin utskriven. En medicin som tillverkas av läkemedelsföretaget Bayer AB. Men symtomen som företaget nämner som orsak till testosteronbrist är helt normala, menar läkaren Jan Håkansson.

– De symptomen som de räknar upp är väldigt ospecifika och väldigt vanliga bland befolkningen. Det handlar om att man har tappat lusten för jobbet och man har blivit rund om magen och man somnar efter maten och sådana saker. Och så ska man då värdera det i förhållande till hormonnivåerna, och det är väldigt svårt att säga att det här är något som den här personen kommer att vara hjälpt av en testosteronbehandling, menar Jan Håkansson.

#link=279392#        #link=280093#         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".