Foto: Marcus Frånberg/SR
P4 Jämtland kollar - Brottsplats skolan

Många brott i skolan anmäls inte

Alla brott i skolan anmäls inte
1:57 min

Elever i skolan utsätts för brott i skolan men långt ifrån alla brott polisanmäls. Var tredje pojke i nian säger sig ha blivit utsatt för våld eller hot - oftast i skolan.

En kartläggning som P4 Jämtland gjort på tio högstadier i länet visar på vanligtvis två, tre polisanmälningar per skola, totalt drygt 20 anmälningar under förra läsåret. En skola hade tio anmälningar.

Brotten fler än anmälningarna
Men polisen tror att det sker många fler brott än de som anmäls. Det säger Per Sundin på polisens ungdomsrotel i Östersund, när vi skola för skola granskar de anmälningar som kommit in - inte bara de som rektorerna säger att de gjort:

– Jag skulle tro att vi kan dubbla det. Det finns nog ett jättestort mörkertal, säger Per Sundin till P4 Jämtland.

– Jag tror inte att det räcker att dubbla det. Barnen är väldigt rädda att anmäla när de blivit utsatt. De har den där känsla att då blir jag än värre utsatt. Så att det är många många fler brott som händer i skolan, säger Elisabeth Lindgren på Brottsofferjouren.

Det handlar om stöld, skadegörelser, kränkningar och våld.

Vill inte skvallra
Den senaste undersökningen som Brottsförebyggande Rådet gjort bland landets niondeklassare - där de själva fått svara - visar att så många som var tredje pojke och var fjärde flicka utsatts för våld eller hot och när det gäller våld - framrör allt lindrigt våld - så är skolan den vanligaste brottsplatsen.

Lina Olofsson går i åttan på Svenstaviks skola, hon tror att en orsak till att brott inte anmäls av eleverna är att de är rädda, de vill inte skvallra.

– Till exempel om min kompis gör någonting skulle inte jag våga anmäla det.

Ett brott är ett brott - även i skolan
Det finns i skolorna en osäkerhet om vad som ska anses som brott och inte. Och det finns rektorer som tycker att skolan i första hand ska reda ut brotten själva, ingen bra lösning enligt Per Sundin vid ungdomspolisen:

– Vi har varit väldigt tydliga med att allt som är ett brott utanför skolan också är ett brott på skolan. Och att man anmäler det så att vi får utreda det, för det är polisens jobb att utreda brott - inte elever och lärare.

#link=279392#        #link=280093#         


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".