Tusentals kronor skiljer i priset för vattnet

Det är stor skillnad på hur mycket man måste betala för vattnet beroende på vilken kommun man bor i.

En undersökning gjord av Villaägarnas Riksförbund visar att mellan den dyraste och den billigaste kommunen i Jämtland och Västernorrland skiljer det nära 5 000 kronor per år för en normalförbrukning.

- Skillnaderna kan ju bero på vattenledningsnätets ålder, hur långa ledningar man har, underhållskostnaderna och om man har ett eftersatt underhåll och måste ta in pengar för framtida underhåll, säger Håkan Lindén på Villaägarnas riksförbund i länen XYZ.

- Men vi undrar ju om skillnaderna kan förklaras av det här, säger han. Vi tror att det kan finnas andra orsaker också, som smygskatteintäkter till exempel. Det är ju ändå en kommun som driver det och som har behov av pengar.

Dyrast är VA-avgiften i Kramfors kommun där en förbrukning på 150 kubikmeter kostar över 7 200 kronor/år.

Billigast är det i Östersunds kommun där motsvarande kostar knappt 2 500 kronor/år. I Jämtland är Åre dyrast med 6 300 kronor/år. Billigast i Västernorrland är Sundsvall där årskostnaden är drygt 4 200 kronor.

- Jag tycker att det är lite förvånande att det ska vara så stora skillnader, säger Petra Svenning, villaägare i Sundsvall. Det känns som att det är någon form av medborgerlig rättighet man har att kunna köpa vatten till rimliga priser. Det skulle ju annars vara ett effektivt sätt att avfolka norrland genom att ta ut höga priser, då kan ju inte folk bo kvar.

Priserna i alla kommunerna:

Västernorrlands län:

Kramfors: 7 240 kronor

Örnsköldsvik: 6 892 kronor

Sollefteå: 6 095 kronor

Härnösand: 6 004 kronor

Ånge: 5 688 kronor

Timrå: 5 270 kronor

Sundsvall: 4 260 kronor

Jämtlands län:

Åre: 6 307 kronor

Krokom: 5 156 kronor

Ragunda: 4 888 kronor

Strömsund: 4 750 kronor

Berg: 4 700 kronor

Bräcke: 4 215 kronor

Härjedalen: 3 878 kronor

Östersund: 2 480 kronor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".