äldrevård

Chefen: "Det kommer hända igen"

2:13 min

Det händer då och då att de som bor på äldreboendet Fjällsol i  Funäsdalen ger sig iväg utan personal. Häromdagen hittades en äldre kvinna i tunna kläder och filttofflor i 16 graders kyla. Och det kommer att hända igen, säger chefen på Fjällsol, Barbro Källmark.

- Vi är jättetecksamma om allmänheten hjälper oss och fångar in dem som är ute och går. För det är inte den enda och inte den sista heller som är ute och går, säger Chefen på Fjällsol Barbro Källmark.

Personalen vet också vilka som är ute och går.

- Personalen går efter och tittar och så fångar man upp. Ibland hinner man inte med.

Under den vecka som hon varit vikarierande chef på Fjällsol så har inte någon kommit längre än till affären som ligger 25 - 30 meter bort. Att det skulle hända att någon inte klarar sig ända till affären utan ramlar på vägen - och kanske hamnar i en snödriva - det tror hon inte kan hända

- Nej det tror jag inte. Inte i Funäsdalen.

De gamla får inte låsas in och personalen märker snabbt när de som brukar vara ute och vandra är borta.


- Man kan inte punktmarkera vissa personer. De behöver ju sin frihet. De har ju sin integritet fast de är dementa, säger Barbro Källmark.

När det gäller kvinnan som hittades ute i kylan i veckan så har Barbro Källmark inte någon information. Men hon tror inte att personalen bedömde det som allvarligt, för då skulle hon ha fått rapport om händelsen.

Hon har jobbat som vikarierande chef på Fjällsol bara en vecka och fått börja med att undersöka de brister som finns. Det har varit mycket sjuksrivningar och vikarier tas in från bemanningspoolen i Hede och Vemdalen.

- Just i helgen har vi tillsatt en person till, så då känns det ganska tryggt.

Härjedalens kommun ska ser över bemanningen. Det har kommit fram att det är brister på Fjällsol.

Fråga

#link=279392#        #link=280093#         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.