P4 Jämtland kollar - julen

För Maria minner julen om våld

2:14 min

Julen står för dörren och är för många en tid av gemenskap och glädje. Men för andra innebär julen stora svårigheter, våld i hemmet ökar under storhelger. En av P4 Jämtlands lyssnare hörde av sig för att berätta vad som hände henne för några år sedan. Hon blev svårt misshandlad.

Nu kan hon prata om den svåra händelsen. Hon vände sig till P4 Jämtland för att dela sin berättelse med andra och på så sätt kunna stärka andra att våga söka hjälp.

Allvar i rösten
Vi möts på ett café i centrala Östersund. Maria är en medelålders kvinna med fast handslag och klar blick. Hon ler ofta, men när hon berättar om sin mörka erfarenhet kommer allvaret i rösten.

Maria berättar:

– Det är ju så här att när julen och andra storhelger kommer så är det inte så himla kul för alla, längtan och glädje känner många men det kan också vara en tid när man känner skräck. Jag hade levt i ett förhållande några år som tagit slut. Vi höll på att separera och så helt plötsligt en kväll så misshandlade han mej. Under lång tid, ungefär två och en halv timme. Grannarna larmade och polisen kom dit, det var fruktansvärt. Den enda tanken jag minns att jag tänkte var under tiden när han satt på mej på golvet och tog styptag runt halsen och dunkade mitt huvud i golvet. " Han tar livet av mej", tänkte jag.

Så försvann han en dag senare, och därefter ringde jag polisen för att göra en anmälan, fick fotografera mina skador och så. Men tyvärr gjorde jag som många andra, jag tog tillbaka anmälan.

Flera har beredskap för att hjälpa
Maria är inte ensam om att drabbas av våld under storhelger. Det är vanligt och många organisationer har beredskap för detta.

Bland annat finns nationellt centrum för kvinnofrid som på regeringens uppdrag driver Kvinnofridslinjen. Det är bemannat dygnet runt, året runt. Att ringa är gratis och syns inte på telefonräkningen. Man får vara anonym om man vill.

Personal på Kvinnofridslinjen berättar för P4 Jämtland att man varje år märker av en klart ökad samtalsfrekvens kring julen. Samtalen kommer sällan på själva julafton, utan snarare dagarna innan och efter.

Kännner starkt för andra
För Maria har det som hände henne lett till ett starkt engagemang för andra utsatta kvinnor:

– Idag är jag trygg och lever i ett bra förhållande. Jag har det bra, bor på landet med djur. Har barn och barnbarn. Så jag är inget offer. Jag är så himla glad att jag kan prata om det idag och vill uppmana dej som funderar och grubblar, hör av dej och prata med nån. Det finns alltid någon som kan hjälpa dej!

Numret till den nationella Kvinnofridslinjen är 020-50 50 50. Även organisationer lokalt går att nå, som Röda Korset och Kvinnojouren.

Maria heter egentligen något annat.