miljö

Östersundarna dåliga på sopsortering

1:20 min

Omkring två tredjedelar av det som kastas i soporna skulle istället gått till återvinning, framförallt förpackningar, plast och matavfall, det visar den senaste analysen av östersundarnas sopor. Det är inget gott betyg på Östersundsbornas sortering av sina sopor enligt renhållningschefen Ola Skarin.

Däremot finns nästan inget miljöfarligt avfall i soppåsen.

- Det är ingen större förändring jämfört med de undersökningar vi har gjort de senaste åren, säger renhållningschef Ola Skarin.

Östersundarna är bra på att sortera ut det som är miljöfarligt men kan bli betydligt bättre på att sortera ut förpackningar och tidningar. Och skulle vi sortera bättre skulle kommunerna kunna spara miljontals kronor.

Omkring 16 miljoner kronor eldades under förra året upp i onödan på grund av att vi är dåliga på att sortera våra sopor. Östersunds villaägares soppåsar består till 40 % av förpackningar och tidningar och till 20 % av matavfall.

Det var sopor insamlade under två dagar i november från villor som analyserades denna gång.

Analysen visar att utsorteringen av glas- och metallförpackningar är bra men pappersförpackningar och plastförpackningar; och då främst mjuka plastförpackningar åker ner i soppåsen. Tråkigt nog var det också ganska mycket tidningar i de undersökta soporna.

- Frågar du "mannen på gatan" vad han gör för miljön är svaret ofta "Jag sorterar mina sopor i alla fall" och många tycker nog att de gör det, men analysen visar att det går att sortera bättre, säger Ola Skarin.

#link=279392#        #link=280093#         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.