Äldrevård

79-åring hittad efter ett dygn utomhus

Torsdagen den 1 december försvann en 79-årig dement man i Fåker. Ingen vet var han var eller vad han gjorde under 23 timmar. Tolv timmar efter senaste kontakten med hemtjänsten larmades polis ut.

Vid midnatt, nästan tolv timmar efter den senaste kontakten, ringde hemtjänsten till polisen för att anmäla mannen försvunnen så att man kunde leta efter honom med hundar.

På förmiddagen på fredagen hittades han vid liv men starkt nedkyld

I nästan ett helt dygn gick den dementa mannen runt i eller kring sin hemby.

Bara någon vecka tidigare hade han också varit försvunnen under många timmar, berättar släkt som bor i byn.

Anmäldes försvunnen efter 12 timmar
Han har tillsynsbesök av hemtjänsten flera gånger per dag. Han har ett larm som visar hemtjänsten när han går ut. Den sista kontakten hade man klockan 12.30 på torsdagen men inte förrän nästan tolv timmar senare, efter midnatt, larmades polisen så att man kunde söka ordentligt efter mannen med hjälp av hundar.

Hemtjänsten i Brunflo kan inte förklara varför det tog så lång tid. Man antyder att det har med anhöriga att göra men kan inte säga vad eftersom det skulle gå in på mannens personliga förhållanden. Och det får hemtjänsten inte tala om.

Anhöriga i byn säger att dom inte fick några kontakter från hemtjänsten förrän på kvällen. En av sönerna fick veta vad som hänt vid 22-tiden. Många av de anhöriga är kritiska och tycker att hemtjänsten borde ta ett större ansvar och att man borde talat med de anhöriga tidigare.

Hemtjänst - inget fängelse
På hemtjänsten menar man att eftersom man inte låser in människor så kan man inte ha total kontroll över var dom är och vad dom gör.

Det finns inga rutiner eller riktlinjer för hur hemtjänsten ska göra när en person som har hemtjänst försvinner utan det beror på vårdplanen för just den personen.

Vid elvatiden på förmiddagen på fredagen hittade en hundpatrull mannen under en gran i närheten av byn, starkt nedkyld. Då hade han varit försvunnen i 23 timmar.

Händelsen har lett till en så kallad avvikelserapport och ska utredas av socialförvaltningen. Enligt uppgift till P4 Jämtland förbereder även anhöriga ett klagomål över hur saken har hanterats.