p4 jämtland kollar - julen

Vill öppna "vitt hus" i Östersund

I oktober gick IOGT:S anläggning Sällsjögården utanför Mörsil i konkurs och många besökare med alkoholproblem som bodde på, och besökte gården har sedan dess blivit hemlösa och driver runt på stan på dagarna. Nu finns det planer att öppna liknande verksamhet igen berättar Vivan Åhman, ordförande i IOGT-NTO distriktet i Jämtland.

I oktober gick IOGT:S anläggning Sällsjögården utanför Mörsil i konkurs och flera av de besökare med alkoholproblem som bodde på, och besökte gården har sedan dess blivit hemlösa och driver nu runt på stan på dagarna. Men nu planeras en ny liknande verksamhet i Östersund.

Sen Sällsjögården gick i konkurs menar Vivan Åhman att det inte längre finns så många verksamheter som missbrukare och hemlösa kan vända sig till. Vilket hon menar behövs i dagens samhälle och det finns det fler som tycker. En an dem är Catherine Hansson som bodde och arbetade på gården under en längre tid.

– Gården betydde jättemycket för mig för det var drogfritt där, det fanns ingenting och man behövde inte ens tänka på det, säger hon.

För Catherine Hansson gick det bra trots att hon som många andra tvingades lämna gården efter konkursen. Hon har idag både eget boende och ett arbete. Men för andra fick konkursen av Sällsjögården värre konsekvenser, det menar Vivan Åhman.

– Jag vet att några har fått hjälp med boende via Östersunds kommun och jag vet att andra inte har något boende, och det är en stor sorg, säger hon.

Men nu finns det hopp, Vivan och de andra inom IOGT NTO i Jämtland håller nu på att arbeta för att i framtiden kunna öppna ett "vitt hus" i centrala Östersund där alla ska kunna vistas i en alkoholfri miljö och både umgås och få hjälp med sina alkoholproblem. Men man kommer inte att kunna övernatta i den tänkta lokalen.

– Där ska det finnas möjlighet att slinka in på ett nyktert café och man ska även kunna sitta där till sena kvällen om man inte har någonstans att bo, säger Vivan Åhman.

Det finns ett behov av en sådan mötesplats i Östersund, det menar Catherine Hansson.

– Det skulle betyda väldigt mycket att kunna träffas på ett sådant ställe istället för att träffas på busstorget för det är ingen höjdare, säger Catherine Hansson.