Nersövd varg. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län/Johan Nyqvist
rovdjur

Vargtiken flyttad igen

Idag flyttades den ryska vargtik som under ett par veckors tid har rört sig i renskötselområden i Jämtlands och Västernorrlands län och orsakat flera angrepp på renar. Enligt uppgifter till P4 Jämtland så fångades vargen in mellan Östersund och Brunflo i morse och har sen transporteras vidare söderut.

Vart vargen kommer att släppas håller Naturvårdsverket hemligt till dess att vargen har vaknat och lämnat utsläppsplatsen.

Flytten av den genetiskt viktiga vargtiken är den tredje och ska också vara den sista eftersom flytten innebär en belastning för vargen, dels för att sövningen innebär en påfrestning för vargen och forskarna har också som etisk riktlinje att inte söva mer än tre gånger.

Förhoppningen med flytten är att tiken ska hitta en hanne, etablera sig och få valpar. Chansen för detta bör ha ökat nu eftersom det är närmare vargarnas parningstid. De flesta vargar parar sig i månadsskiftet februari/mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista