Renbetestvisten till Europadomstolen

De fyra samebyar i Härjedalen som förlorat tvisten om rätten till vinterbete drar nu den segslitna frågan till Europadomstolen. De hävdar än en gång sedvanerätten som en överlevnadsfråga för rennäringen och den sydsamiska kulturen.

De fyra samebyarna Ruvhten Sijte, Mittådalen sameby, Handölsdalen sameby och Tåssåsen vägrar ge upp. I alla svenska rättsinstanser har de hävdat att det finns en sedvanerätt som ger dem rätt att låta renarna gå och beta i skogslandet under vintern när det inte finns föda uppe i fjällen.

Sedvanerätten är en överlevnadsfråga för rennäringen och den sydsamiska kulturen. Därför har samebyarna nu lämnat in en klagan till Europadomstolen i Strasbourg.

Samebyarna kommer bland annat att hävda att den dom som nu vunnit laga kraft urholkar det folkrättsliga skydd samerna har enligt en FN-konventionen om politiska och medborgerliga rättigheter

Vid sidan av rättsprocessen pågår förhandlingar mellan samebyarna och markägarna för att försöka upprätta avtalslösningar för vinterbetet. Jordbruksverket har gått in med pengar för att aktivt stödja den processen. Några avtal är inte att vänta denna vinter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".