Arbete

Minskad arbetslöshet

1:12 min

Ungdomsarbetslösheten minskar i länet. 70 färre personer är idag arbetslösa jämfört med samma period förra året. Det säger Johan Tegnhed som är chef på Arbetsförmedlingen i Östersund.

Arbetslösheten bland ungdomar mellan 18 år och 24 år har minskat i Jämtlands län det senaste året. Idag är knappt 1760 personer arbetslösa, och det är en minskning med drygt 70 personer jämfört med i samma period förra året.

– Arbetsmarkanden i vårt län såg bra ut år 2011. Det har att göra med att nästan samtliga branscher gick bra vilket i sin tur resulterade i att fler kom ut i jobb, säger Johan Tegnhed.

I hela riket ökade istället arbetslösheten med nästan 2400 personer i fjol.

– Vår arbetsmarkand var bäst i landet, säger han.

Men trots det är arbetslösheten fortfarande ett stort problem i länet, då mer än var femte ungdom står utanför arbetsmarknaden. Den siffran kommer dessutom att öka.

– Vår bedömning är att vi kommer att ha en ökad arbetslöshet i vår region under 2012. Vår prognos visar att arbetsgivare är mer försiktiga i år. De kommer inte att anställa i lika stor utsträckning, säger Johan Tegnhed. 

#link=279392#        #link=280093#         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.