Fritid

Skridskopremiär på Storsjön

1:06 min

Med gratis skridskoslipning och kaffe med dopp i Kungsgårdsviken lockades besökarna till invigningen av långfärdsskridsko banan Medvinden igår

Banan mellan Badhusparken och Kungsgårdsviken är en dryg mil lång och isen är bra utom vid Vallsundsbron där man inte kunnat köra med tunga maskiner, eftersom isen är lite opålitlig där.
Till veckan planerar man också att dra sträckan mellan Badhusparken och Odensala.

Kaj Lundin på Jämtkraft, höll på att resa banderoller för att dra uppmärksamheten till sig inför själva invigningsritualen. Han hoppas på ett stilla vinterväder.

-- Ja, då håller ju isen som bäst.

I vinter tog det först lång tid innan det blev hållbar is, det har snöat på den och till den planerade invigningen för två veckor sen blev det för kallt. I går var det extra erbjudanden till skridskoåkarna, bland annat kunde man få skridskorna slipade gratis. Och dom som inte har några skridskor fick låna. Den som orkade till vägs ände vid Kungsgården blev också bjuden på fika.

På förmiddagen drog en snål vind över isen och det var inte så mycket folk där. Men dom som kom var entusiaster, en av dom var Melvin som är sex år och bor i Göteborg.

--Jag tycker om att åka skridsko fast det här är fjärde gången i livet som jag gör det.

Urban Tirén med dotter Julia är mer av veteraner. Han har tränat konditionen med längdskidor i väntan på is och Julia saknar isen eftersom hon bor i Uppsala.

--Jag älskar att åka skridskor, säger hon.

Det är 12:e året som man kan åka långfärdsskridskor på Storsjön och Medvinden och en fin helgdag under säsongen är det ett par tusen personer som utnyttjar långfärdsskridskobanan.

Nytt för i år är att man satt upp en kåta halvvägs till Kungsgårdsviken, där man kan stanna för att elda och äta medhavd fika.

Medvinden brukar vara åkbar till månadsskiftet mars - april. Vinterparken har öppet till och med sista april.

Vinterparken, som från början hette Vinterstaden, har funnits sedan 1996 och Medvinden började man dra i en kortare variant 2000.