arbete

13 procents arbetslöshet i Strömsund

1:29 min

Strömsund är den kommun i länet som har högst arbetslöshet. Nästan var åttonde person i arbetsför ålder saknar arbete. Camilla Forsberg har snart varit arbetslös i tre år. Hon söker ofta jobb men får aldrig några positiva svar.

Idag är det drygt 760 personer som står utanför arbetsmarkanden i Strömsund. Det är ungefär 13 procent av kommunens invånare som är arbetsför ålder. Med den siffran är Strömsund den kommun i länet med högst arbetslöshet.

Camilla Forsberg är arbetslös och söker jobb väldigt ofta men hon får aldrig några positiva svar.

– Det är nej jämt, det är aldrig någon som vill ge mig chansen. Jag känner mig värdelös för det spelar ingen roll hur mycket jag försöker och hur många jobb jag söker för jag får bara nej hela tiden, säger hon.

Hon har varit arbetslös hela sitt vuxna liv och det har fått konsekvenser.

– Att inte ha ett jobb påverkar mig på så sätt att jag inte kan starta ett eget liv. Jag kan exempelvis inte fixa en egen lägenhet. Som det är nu är jag helt beroende av mina föräldrar, säger Camilla Forsberg.

Peter Frost är chef på arbetsförmedlingens i Strömsund. Han säger att det helt enkelt finns för få jobb att söka i Strömsund. De jobb som kommer ut på arbetsförmedlingens hemsida och som inte kräver högskole- eller universitetsutbildning blir det dessutom ett hårt tryck på.

– Arbetslösa i Strömsund måste ställa in sig på att pendla eller kanske till och med att flytta till platser där det finns jobb, säger Peter Frost.

Men Camilla Forsberg är inte sugen på att flytta från Strömsund, i alla fall inte just nu.

– Jag trivs väldigt bra här och vill helst bo kvar. Men fortsätter det så här blir jag tvungen att flytta. Det går inte att leva på andra hela livet, säger hon.

Billy Abraha

billy.abraha@sr.se
#link=258084#

#link=279392#        #link=280093#         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista