Mätningar av farligt biobränsle

Nu ska Arbetsmiljöverket och Arbetslivsinstitutet göra mätningar här i länet på hur farligt det är att handskas med grot.
Grot (grenar och toppar) är biobränsle som består av rester efter skogsavverkning. När Jämtkrafts nya värmekraftverk i Lugnvik tas i bruk nästa år kommer mängden grot fyrdubblas. Men i grot frodas mögeldamm och sporer, som kan ge kroniska lungbesvär. Under påskveckorna ska man följa två lastbilschaufförer i länet som transporterar grot, berättar Jouni Surakka, projektledare på Arbetsmiljöverket. - Vi gör två olika mätomgånger, först om några veckor i Jämtland och sen en andra omgång i Småland. Jouni Surakka tycker att arbetsmiljöriskerna prioriteras för lågt, och menar att det finns en politisk missuppfattning om att kemiska och mikrobiologiska arbetsrisker har minskat, men det stämmer inte. Det dyker hela tiden upp nya yrkesgrupper som får hälsobesvär. Och han tror att antalet personer som blir sjuka av grot kan öka. -Ja, det är helt möjligt. Om man tänker att hanteringen av grot ökar i framtiden så är det möjligt att nya fall dyker upp årligen, säger han och menar att bland dem kan även de finnas som jobbat med grot under de senaste tio åren och ännu inte fått några besvär.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista