Stress. Foto Scanpix
p4 kollar

Stressen kostar samhället miljarder

Lena Mårs hjälper långtidssjukskrivna
1:45 min

Stress är den enskilt vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige i dag, med cirka 9 000 drabbade enligt försäkringskassan. Det kostar samhället nästan tre miljarder kronor om året. Lena Mårs från Östersund var sjukskriven i tolv år på grund av stress. Nu arbetar hon som vägvisare för långtidssjukskrivna. Svara på webbfrågan:

Stress är den enskilt vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige i dag. Nästan 9000 var drabbade den sista december 2010, enligt statistik från Försäkringskassan. Det kostar samhället nästan tre miljarder kronor om året i sjukersättning och aktivitetsstöd. Mer än två tredjedelar av de stressjukskrivna var kvinnor.

En av dem som har drabbats är Lena Mårs från Östersund. Hon var sjukskriven i tolv år. Nu arbetar hon som vägvisare för långtidssjukskrivna. Hon var utbränd och deprimerad efter att ha vårdat ett svårt sjukt barn i sju år, samtidigt hade hon ett deltidsarbete i en affär med strikta arbetstider. När barnet dog blev Lena Mårs sjuk, utarbetad och sönderstressad. Och hon fick inte den hjälp hon hade behövt från vården, tycker hon.

- Den sociala situationen är viktig för hälsan, säger Torbjörn Åkerstedt som är professor och föreståndare för Stressforskningsinstitutet. Men det är nästan alltid förhållanden på arbetsplatsen som leder till sjukskrivning för stress.

Allt fler och allt yngre människor drabbas av anpassningsstörningar och reaktion på svår stress som diagnosen heter.

Torbjörn Åkerstedt hävdar att det är arbetslivet som skapar sjukdom.

- 90-talets åtstramningar har lett fram till stressjukdomar, säger han. Mer inflytande gav större ansvar och man är ensam i att lösa problem.

Ansvaret är tungt för väldigt många som känner att de aldrig är färdiga med jobbet och att det de gjorde kunde ha blivit mycket bättre. Men förväntas också arbeta mer än 100 procent.

Lena Mårs borde inte ha arbetat alls, säger hon.

- Det skulle ha hjälpt om jag kunnat styra arbetstiderna själv. Efter en jobbig sömnlös, natt kunde jag ha gått till jobbet på en tid som passat bättre.

 Torbjörn Åkerstedt tror inte att någon positiv förändring är på gång i arbetslivet, fler är medvetna om riskerna med stress. Men ändå vill fler arbetsgivare anlita bemanningsföretag i stället för att anställa så att man slipper ansvar för personal.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".