P4 Jämtland kollar - klasskillnader

Strömsund i socialbidragstoppen

1:30 min

Strömsund är den kommun i länet som betalar ut mest socialbidrag. Mer än tre gånger så mycket jämfört med Åre som betalar ut minst.

– Det är inte så kul alla gånger, säger Alexander Kans, som får socialbidrag.

Alexander Kans är inte ensam om att ha en besvärlig ekonomisk situation i Strömsund. Strömsund är den kommun i Jämtlands län som betalade ut mest socialbidrag per invånare under 2011. Men skillnaderna mellan olika kommuner är stora. Strömsund lade ut mer än tre gånger så mycket pengar på socialbidrag per invånare jämfört med exempelvis Åre som hade den lägsta siffran.

Trist topplats
Nästan 460 hushåll i Strömsund tog sammanlagt emot knappt 14, 5 miljoner kronor i socialbidrag förra året.

– Att inte kunna försörja sig själv är ingenting som man är stolt över, säger Alexander Kans.

Karin Näsmark, som är socialnämndens ordförande i Strömsunds kommun, tycker att det är väldigt trist att toppa en lista som denna.

– Det är aldrig roligt att ligga i högt i den här typen av statistik. Men anledningen till att det ser ut så här är för att vi har höga arbetslöshetssiffror. Det här med arbetslöshet och socialbidrag hänger ihop, säger hon.

Tvingas välja bort mycket
Alexander Kans säger att han måste ha socialbidrag får att kunna betala sin hyra, och han får ofta välja bort saker som han egentligen vill göra för att han inte har råd.

– Jag får alltid prioritera och tänka på plånboken. Det finns mycket grejer som jag vill göra men inte kan. Jag tycker att det är tråkigt, säger han.

Socialbidrag kommun för kommun

Siffrorna visar hur mycket socialbidrag som kommunen betalar ut per invånare. För att få fram siffran har vi delat de antal tusen som kommunen betalar ut i socialbidrag med antal kommuninvånare.  

Strömsund 1182 kronor

Bräcke kommun 892 kronor

Östersund 845 kronor

Ragunda 731 kronor

Härjedalen 557 kronor

Krokom 507 kronor

Berg 402 kronor

Åre 364 kronor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista