Stora evenemang

SM-veckan - en förlustaffär för många

1:31 min

Flera föreningar förlorade pengar när de arrangerade SM-veckan i Östersund. En av dessa är Jämtlands Motorklubb. Agne Ottosson, som är föreningens ordförande, efterlyser bättre stöttning från kommunen.

Jämtlands Motorklubb fick 25 000 kronor i arrangörsbidrag från Östersunds kommun för att arrangera isracsing under SM-veckan tidigare i år. Men utgifterna var betydligt större än så.

Föreningen var bland annat tvungen att forsla bort massa snö så att tävlingen kunde genomföras och det kostade pengar. Sammanlagt har föreningen gått 15 000 kronor back på SM-veckan, men det är de inte ensamma om.

Marknadsför men går minus
Flera föreningar har förlorat pengar på att vara med och arrangera, och Agne Ottosson på Jämtlands Motorklubb frågar sig varför man ska jobba ideellt och gå minus för att arrangera ett evenemang som marknadsför kommunen.

– Vi måste ha bättre stöttning från kommunen. Vi kommer inte att ställa upp och jobba ideellt på samma premisser som det var nu, säger han.

Karin Thomasson (MP) är Kultur- och fritidsnämndens ordförande i Östersunds kommun. Hon säger Östersund kommer att ansöka om att få arrangera SM-veckan igen. Hon säger också att föreningarna och kommunen hade kommit överrens om villkor det var som gällde innan tävlingarna började. Men hon tar ändå till sig av kritiken.

– Är det någon som inte vill ställa upp på samma premisser så måste vi se över hur vi kan anpassa det så att alla vill ställa upp. Vi är jätteberoende av de ideella krafterna, säger Karin Thomasson.

Billy Abraha

billy.abraha@sr.se
#link=258084#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista