Infrastruktur

200 mil undermåliga grusvägar i länet

1:34 min

Många lyssnare har reagerat på våra inslag om vägar. Nästan alla berättar om usla grusvägar full med hål och lervälling. Det finns 200 mil grusväg, i dåligt skick, i vårt län. Trots det finns väldigt få beslut om grundliga ombyggnationer som ger bärkraft året runt.

Kerstin Moberg är taxichaufför i Olden. Hon kör dagligen på väg 675 mellan rönnöfors och Frankrike.

– Jag vill att man ska göra en radikal förbättring av vägen, inte bara laga lite grann, säger hon.

Men nej, något radikalt ska inte göras inom överskådlig tid. I sommar får hennes väg, länsväg 675, ett bärlager med grovt grus på delar av sträckan. Och ett slitlager med finare grus.

– Då får man upp höjden mitt i vägen så att vatten rinner av den, säger Daniel Gideonsson som är vägverkets projektledare i Krokom, Åre och Svenstvik.

En enda grusväg byggs om i år
Den kommer att bli bättre, men nästa års tjällossning blir kanske svår ändå. Övriga små grusvägar får underhåll av varierande slag.

Den enda grusväg trafikverket bygger om i länet är väg 711 mellan Albacken och Sörbygden som ska bli bredare och få beläggning.

Länsstyrelsen skrev 2010 en plan för vägar och där ligger bland annat sträckan Änge-Valne långt framme.

Länsstyrelsen har inte längre samma inflytande när det gäller att prioritera vägar utan det har mest Regionförbundet i samarbete med olika intressenter. Pengarna kan också komma från olika håll i olika typer av samarbete. Och det är svårt att se vad som prioriteras och vem som ska betala.

Den slutsats man kan dra är att trafikanterna är trötta på sina usla grusvägar, att även de större vägarna har dålig standard och att det behövs mer pengar till att bygga om fler vägar snabbare.


Den här veckan kollar vi lite extra på hur våra vägar är i länet, och det gör vi tillsammans med er lyssnare. Hittills är det ett 20-tal lyssnare som har hört av sig om vägsträckor som de tycker är usla. På kartan har vi märkt ut vägarna.