bad

Äventyrsbadhusen granskas

1:38 min

Efter flera drunkningstillbud på äventyrsbad runt om i Sverige gör nu Konsumentverket en granskning av badanläggningarna. Syftet är att ta fram en gemensam lägstanivå för säkerheten på alla äventyrsbad i landet.

Konsumentverket ska kolla på säkerheten utifrån till exempel badvakternas utbildningsnivå, åldersgränser för att få bada utan förälder, och hur informationen om badhusets regler ser ut.

Rickhard Nordfjäll från Uppsala besökte härom dagen Storsjöbadet tillsammans med familjen. Han tycker att det är viktigt med säkerheten, men att det inte fråntar föräldrarna det yttersta ansvaret för barnen.

– Det är viktigt att det finns en badvakt men sen kan man inte förvänta sig de ska ta ansvar för andras barn utan det är alltid jag som förälder som har det yttersta ansvaret för mina barn, säger han.

Marielle Eriksson, som är badmästare på Storsjöbadet i Östersund hävdar att Storsjöbadet ligger långt framme när det gäller säkerhetstänket.

– Vi har en väldigt hög säkerhet och kollar alltid av om det är något som kan göra illa en gäst, sen har vi de bästa utbildningarna vi kan ha för personalen också när det gäller första hjälpen och HLR, säger hon.

Hur ser det ut med tillbuden här?

– Vi skriver i alla ihopp som vi får göra, när vi måste hoppa i vattnet men det är väldigt sällan vi får göra sådana men det händer, jag fick till exempel hoppa i morse med det var nog ett halvår sen sist, säger Marielle Eriksson.

Och även om det är sällan, så räddade Marielle livet på den femårige pojken som hon hoppade i efter. Det visar på behovet av att det finns badvakter på äventyrsbaden, även om det är föräldrarna som har huvudansvaret för sina barn. Marielle ser också fram emot att det blir gemensamma regler för alla äventyrsbad i framtiden.

– Jag tycker att det är jättebra, helt klart, säger Marielle Eriksson.

Nästa år tänker Konsumentverket göra tillsynsbesök på baden, och om de inte sköter sig kan det bli påföljder. Konsumentverket kan stänga delar av ett bad som inte uppfyller de krav som nu tas fram.