Polisens arbetsmiljö

Länspolismästaren polisanmäld - vägrar uttala sig

2:25 min

Länspolismästaren i Jämtland, Stephen Jerand, är polisanmäld för förtal och tjänstefel mot en kvinnlig polis. Via sin sekreterare hälsar han att han inte ger några kommentarer förrän det är klart om polisanmälan mot honom leder till en utredning eller inte.

Polisanmälan mot Stephen Jerand lämnades in direkt till Sveriges högsta polischef, vilket är mycket ovanligt.

Det hela handlar om länspolismästarens agerande mot polisen Frida som P4 Jämtland rapporterat om flera gånger tidigare. Bland annat om hur hon upplevt sig trakasserad av Jämtlandspolisen och om ett mejl som länspolismästaren skickat till sin chefskollega i Stockholm, där han beskrev Frida som en demon men enorma problem.

Han som nu polisanmält länspolismästaren för mejlet heter Ulf Rydström och såg ingen annan väg än att lämna anmälan direkt till Stephen Jerands chef – rikspolischefen Bengt Svensson.
– Frida har själv tidigare försökt att sätta fokus på de här oegentligheterna genom att själv skriva anmälningar. Men de anmälningarna har blivit nedlagda utav dem som fått dem på sitt bord, säger Ulf Rydström som menar att han var tvungen att gå till högre instans för att det inte skulle hända igen.

Ulf Rydström är själv polis i Stockholm men har jobbat i inom Jämtlandspolisen i många år. Han anser att Frida inte har fått rättvis bedömning och att åklagare gång på gång lagt ner hennes polisanmälningar utan att ordentligt utreda om det begåtts brott mot henne eller inte.
– Man har slarvat och det behövs göras om, säger Ulf Rydström.

Länspolismästaren Stephen Jerand själv vägrar att uttala sig om att han nu är polisanmäld för förtal och tjänstefel. Via sin sekreterare låter han hälsa att han inte ger några kommentarer förrän det är klart om polisanmälan leder till en utredning eller inte.

Även Stephen Jerands chef, rikspolischefen Bengt Svensson, väljer att inte lämna någon kommentar. Samma person som Ulf Rydström tyckte det var nödvändigt att ge polisanmälan till.
– Jag ville att chefen för Sveriges polis skulle se hur en utav hans direkt underställda chefer uttryckte sig i ett mejl som han skickade till en kollega, säger han

– Jag anser att Frida har varit med om en häpnadsväckande personförföljelse av värsta sort som är iscensatt av en polismyndighet och regisserats av chefen för myndigheten, säger Ulf Rydström.

Polisen Frida heter egentligen något annat.