Polisinsatser

Nationell specialpolis till Åre

1:25 min

Årepolisen får extra resurser i påsk efter förra årets stökiga helg. Det handlar om en ny nationell specialstyrka som ska avlasta sina jämtländska kollegor.

– Vi tycker att vi behöver den här hjälpen, säger Eva Helin, närpolischef i polisområde Väst.

Specialstyrka förstärker
Förra årets påskhelg i Åre präglades av mycket bråk och fylla och därför får polisen nu hjälp av Rikspolisstyrelsens nya nationella grupp som heter Mängd- och seriebrottsstyrkan.

– Vi blir en större polisstyrka. Anledningen till att vi får hjälp är för att vi tycker att vi behöver det. Vid den här tiden är det rörigt i Åre, och då kan vi bredda oss och vara fler poliser på gator och torg, säger Eva Helin till P4 Jämtland.

Det handlar om en extra polisstyrka på sex personer som kommer att vara i Åre både vecka 14 och 15.

Årebon Monica Bohlin tycker att det är väldigt stökigt kring påsk och brukar undvika att gå ner på byn under skärtorsdagen.

– Det är mer misshandel och förmodligen mer droger. Jag är tacksam över att jag inte har tonårsbarn längre, säger hon.

Oproportionerligt fokus på påsk
Monica Bohlin, som generellt tycker att det har blivit stökigare i Åre, tycker ändå att det här är en konstig satsning.

– Jag tycker nästan att det är lite löjligt. Jag förstår inte varför de satsar så mycket här uppe under en så kort period, egentligen borde de satsa så här mycket jämt, säger hon.

Polisen Eva Helin har förståelse för den åsikten, och hon säger att hon även själv kan tycka det ibland.

-- I grund och botten är vi ett bra antal poliser här. Vi är rätt många men under vissa perioder kan vi vara fler. Det tycker jag är önskvärt, och det är vi nu, säger hon.