Europeisk nutidshistoria

20 år sedan Bosnienkriget började

Med 11 541 tomma röda stolar hedrade myndigheterna i Sarajevo på fredagen de civila offren för den belägring av staden som inleddes för exakt 20 år sedan.

20 år efter kriget är såren långt ifrån läkta.

Tusentals samlades kring Tito-avenyn på fredagen för att minnas. På de större tomma stolarna placerades vita rosor. På de mindre lades teddybjörnar, leksaker och skolböcker för alla de barn som dödades.

– Antalet tomma stolar visar skräcken vi levde i. Jag förlorade så många vänner så att jag inte ens kan komma ihåg alla deras namn längre, säger 56-åriga Hazima Hadzovic.

Den 6 april 1992 erkändes Bosnien-Hercegovina av det dåvarande EG, dagen efter att en fredsdemonstration med tiotusentals deltagare beskjutits av krypskyttar.

De följande åren kom sedan att präglas av artilleribeskjutning och krypskytteeld i den inringade staden.

– Granaterna föll när vi minst anade det. Folk dödades när de köade för vatten eller bröd, minns 64-årige Fuad Novalija.

Freden kom tillbaka först hösten 1995, sedan Nato-bombningar tvingat de bosnienserbiska styrkorna till förhandlingar. Men det Bosnien som existerar i dag är fortfarande djupt etniskt splittrat mellan folkgrupperna.

– Majoriteten av folket i det här landet förstår att vi alla blev förlorare, men jag är rädd för att de flesta ändå inte har lärt sig från sina misstag, säger 46-årige Radoslav Zivkovic.

TT